Wykonanie
Nigdy nie wiedziałam czym się różni "brownie" od "murzynka".Myślałam że to nasza polska nazwa po prostu ;)A brownie to ciasto dla tych którym zwykłe nie wychodzą albo lubią zakalce ;)Bo to ciasto jest niskie, miękkie i gliniaste, nawet myślałam że coś popsułam :DI nadal twierdzę że zepsułam zakalca na większego zakalca ;) ale jeśli ktoś lubi..

Ugotowałam za dużo
kaszy jaglanej do obiadu, więc zrobiłam takie zdrowsze ;)Jeśli ktoś jest bezglutenowcem to ciasto musi wykonać z bezglutenowego
proszku do pieczenia, lub zastąpić
sodą oczyszczoną.Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, ale zamiast
orzechów posypałam ciasto grubym
cukrem :)Składniki:ok. szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej3
jajka50 ml
oleju1/2 szklanki
śmietany kremówki 30%1 szklanka drobnego
cukru1/2 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Przestudzoną
kaszę zmiksować w malakserze do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników.Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w tortownicy 25 cm). Przelać do niej ciasto.Piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut. Wyjąć, wystudzić.Podawać pokrojone na kwadraty.




