Wykonanie
Nie jem
białego chleba już od wielu lat. Już w
sumie zapomniałam, jak smakuje.Zaczął mi się kojarzyć jako coś mistycznego i nieziemsko dobrego, wyryty w mojej pamięci jako ulubiona zakąska mojego dziadka Henia, który za rarytas uważał kromkę
białego pieczywa posmarowaną grubo
masłem i posypaną
solą.Do tego dochodzą opowieści mojej mamy, jak to, jako dziecko, chodząc rano do piekarni niedaleko swojego domu, w drodze powrotnej obgryzała piętki jeszcze świeżego, ciepłego
chleba, który nigdy nie smakował lepiej, niż jedzony na mroźnym powietrzu poranka.Choć wielokrotnie kusi mnie ze sklepowej półki swoją krągłością i pysznie wyglądającą skórką, zawsze wybieram ten z ziarnami, zdrowszy, pamiętając, że pod tym pięknym wyglądem kryje się sztuczne napowietrzanie.Jednak domowy
chleb- to co innego. Kompletnie inna bajka, bo wszystko masz pod kontrolą TY.Niedawno, czując wiosnę w powietrzu, zrobiłam na obiad moje ulubione, zielone pesto i od razu wróciłam myślami do ukochanej knajpki mojej i Marcina w Corralejo - włoskiej Bakery. Tam zawsze podawano nam pesto z kilkoma kromeczkami świeżego, leciutkiego
pieczywa i... zapragnęłam, by smak tego obiadu zabrał mnie z powrotem w tamte strony.Dlatego zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła. W przeciągu niecałej godziny pięknie wyrośnięty
chleb pysznił się na moim blacie, a dom zalewał błogi zapach
oregano.Marcin nie przejmował się nawet moimi ostrzeżeniami- zjadł kilka kromek od razu po wyciągnięciu z pieca, na szczęście w
porę udało mi się go od niego odciągnąć.A mama powiedziała, że smak mojego
chleba przypomniał jej, jak bardzo lubiła kiedyś
biały chleb.Cóż, nie ma chyba lepszej recenzji. W końcu każdy powinien od czasu do czasu pozwolić sobie na przyjemności.I taką jest właśnie ten
chleb.
Składniki:1 i 1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
miodu1 i 1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżki
drożdży3 szklanki białej
mąki1/2 szklanki
mąki żytniej (lub dowolnej, możesz też użyć samej białej)3-4 szczypty
czosnku w proszku
suszone oregano do posypania po wierzchuPrzygotowanie:W miseczce połącz
drożdże z ciepłą
wodą,
miodem i
solą, odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić.W międzyczasie wymieszaj
mąki z
czosnkiem. Do
drożdży dodaj trochę
mąki i ugniataj. Dodawaj
mąkę aż utworzy się ciasto, które nie lepi się do palców.Uformuj kształt
chleba, jaki chcesz (ja wybrałam podłużny). Przykryj ciasto ręczniczkiem i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Posyp
chleb oregano i wstaw do nagrzanego piekarnika, kładąc go na kawałku papieru do pieczenia. Piecz 20-25 minut, aż będzie podpieczony od zewnątrz.Smacznego!PaulinaMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!