ßßß
Hej, jak świetnie byłoby zjeść na śniadanie...ciasto? Takiego, które nie do końca jest ciastem, a zdrowym (zdrowszym?) śniadaniowym plackiem!?Ja pomyślałam, że byłoby genialnie, a Marcin ochoczo się zgodził. I tak oto powstał ten placek.Znów (!) naładowany dobrocią i antyoksydantami, tym razem żurawiną - jako że nastał niewdzięczny okres zapaleń pęcherza. Taki placek nie tylko wspomoże walkę z przeziębieniem, ale będzie jednocześnie KRÓLEWSKIM śniadaniem i dawką zdrowia i porannej słodyczy. W połączeniu z kawą można szybciutko odpłynąć!Ciasto spokojnie możecie przygotować dzień wcześniej, tylko żurawinę dodajcie tuż przed pieczeniem.



Składniki:pół kostki masłaskórka z 2 mandarynek +1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej1 szklanka cukru +1 łyżka1 jajo1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 szklanka mąki + 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 szklanka żurawiny2 małe jabłka1/2 szklanki maślankiPrzygotowanie:Utrzyj masło ze skórką pomarańczową i cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i wanilię, dobrze połącz.Jabłka obierz i pokrój jak na szarlotkę-w plastry. Żurawinę i jabłka wymieszaj z 2 łyżkami mąki.W osobnej misce połącz mąkę, płatki, sodę, proszek i sól. Powoli dodawaj mąkę do masła z cukrem, na zmianę dodając też maślankę. Wmieszaj jabłka i żurawinę. Przelej ciasto do naczynia żaroodpornego i piecz ok. pół godziny do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Smacznego!PaulinaMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!