Wykonanie

Hej, jak świetnie byłoby zjeść na śniadanie...ciasto? Takiego, które nie do końca jest
ciastem, a zdrowym (zdrowszym?)
śniadaniowym plackiem!?Ja pomyślałam, że byłoby genialnie, a Marcin ochoczo się zgodził. I tak oto powstał ten placek.Znów (!) naładowany dobrocią i antyoksydantami, tym razem
żurawiną - jako że nastał niewdzięczny okres zapaleń pęcherza. Taki placek nie tylko wspomoże walkę z przeziębieniem, ale będzie jednocześnie KRÓLEWSKIM śniadaniem i dawką zdrowia i porannej
słodyczy. W połączeniu z
kawą można szybciutko odpłynąć!Ciasto spokojnie możecie przygotować dzień wcześniej, tylko
żurawinę dodajcie tuż przed pieczeniem.





Składniki:pół kostki
masłaskórka z 2
mandarynek +1 łyżeczka suszonej
skórki pomarańczowej1 szklanka
cukru +1 łyżka1
jajo1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka
mąki + 1 szklanka błyskawicznych
płatków owsianych1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 szklanka
żurawiny2 małe
jabłka1/2 szklanki
maślankiPrzygotowanie:Utrzyj
masło ze
skórką pomarańczową i
cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj
jajko i
wanilię, dobrze połącz.
Jabłka obierz i pokrój jak na szarlotkę-w plastry.
Żurawinę i
jabłka wymieszaj z 2 łyżkami
mąki.W osobnej misce połącz
mąkę,
płatki,
sodę, proszek i
sól. Powoli dodawaj
mąkę do
masła z
cukrem, na zmianę dodając też
maślankę. Wmieszaj
jabłka i
żurawinę. Przelej ciasto do naczynia żaroodpornego i piecz ok. pół godziny do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Smacznego!PaulinaMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!