ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane z mąki orkiszowej - wpis urodzinowy

Ciasteczka owsiane z mąki orkiszowej - wpis urodzinowy

nazwa

Wykonanie

22 maja 2013 roku
opublikowałam swój pierwszy wpis na blogu :)
Minął rok!
Były to ciasteczka owsiane. Zdjęcie, które wtedy zrobiłam i to coś, co było na tym zdjęciu - wyglądało, rzekłabym, bardzo nieszczęśliwie :) Zdjęcie wykasowałam, przepis zostawiłam :)
Zdjęcie robione wówczas było zupełnie spontanicznie wykonane, jeszcze na dodatek z komórki. Bo stwierdziłam, że będę "od dzisiaj" prowadzić bloga! Zdjęcie wstawiłam dumna z siebie jak nie wiem co :) a i tak nie byłam do niego przekonana. No ale przecież postanowiłam prowadzić bloga kulinarnego! No to jak to tak, bez zdjęcia??? :)
Dzisiaj, biorąc jednocześnie udział w kilku akcjach w tym w akcji "Wiesz co jesz", publikuję przepis na owe ciasteczka owsiane, ale modyfikując go co nieco :)
Karteczkę z napisem wykonała moja córka. Ciasteczka były robione na imprezę urodzinową, na którą moje dziecko szło, więc postanowiłam połączyć jedne urodziny z drugimi :)
Przepis sprzed roku jest tutaj .
A przepis świeży, troszkę zmodyfikowany i przede wszystkim ze zdjęciami z etapów przygotowania znajduje się poniżej :)
Na zdrowie!
Składniki :
4 łyżki roztopionego masła (rozpuszczam w garnuszku. Jeśli nie mam masła to daję margarynę Kasię, ale lepiej żeby to było jednak masło)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 zmiksowane jabłko
1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 1/4 szklanki mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka żurawiny
Piekarnik nastawić na 180 st. C
Roztopić masło i ostudzić.
Jabłko obrać, wydrążyć pestki. Zmiksować.
Masło wymieszać z cukrem. Dodać jajko, zmiksowane jabłko i dalej ucierać
Następnie przełożyć masę do miseczki i dodać pozostałe składniki - dobrze wymieszać łyżką
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać masę łyżką (ja sobie pomagam małą łyżeczką - zsuwam nią masę z dużej łyżki), lekko rozpłaszczając. Można też wysmarować blachę masłem i posypać mąką
Piec ok. 15 minut, aż ciasteczka nabiorą lekko brązowego koloru.
Ciasteczka należy studzić na papierze, ponieważ od razu po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie. Wystarczy 5-7 minut
Smacznego! :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/05/ciasteczka-owsiane-z-maki-orkiszowej_22.html