ßßß Cookit - przepis na Smoothies i Zioła Ogrodowe - Jak Zakąsić, Żeby Z Tego Skorzystać

Smoothies i Zioła Ogrodowe - Jak Zakąsić, Żeby Z Tego Skorzystać

nazwa

Wykonanie

Smoothie wynalazła Mabel Stegner w 1940r., używając tej nazwy w artykule "Let the blender do it for you!" z New York Herald Tribune. Pani Stegner napisała:
"For instance, place a few ounces of milk, fruit juice, tomato juice or any desired liquid in the food container [of the blender]. Add a banana, or strawberries, or pitted cherries, or diced vegetables, Place the container on the base, switch on the electricity and in less than a minute out comes a banana milk 'smoothie,' a fruit nectar, or a raw vegetable cocktail."
Ten pyszny napój, lub, jak kto woli - deser - to zdrowa alternatywa dla wielu przekąsek. Smoothie ma dwie zalety; a) jest tanie i b) pozwala na zużycie produktów zalegających w szafkach, lodówkach i... ogrodach, z którymi nie wiemy co zrobić. Oto więc, z okazji rozpoczęcia sezonu na rośliny jadalne, krótki przewodnik po tym, co możemy do swoich smoothies dorzucić poza owocami i warzywami:
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa L.)
Zawiera beta-karoten, witaminę C, żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy. Opóźnia procesy starzenia i poprawia kolor skóry. Ze względu na kwaskowaty smak powinien być dodawany do smoothies z dodatkiem bardzo słodkich owoców. U mnie w ogrodzie jeden krzaczek ukrył się pod chojakami.
Fiołek ogrodowy, bratek ogrodowy, bratek (Viola ×wittrockiana Gams)
Od bardzo dawna stosowany w medycynie ludowej; pomaga na wypryski wszelkiego typu, trądzik, wysypki, egzemy, a także na problemy z układem moczowym. Bratek dostarcza nam dużo witaminy C i mikroelementów odpowiedzialnych za regulację łojotoku.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.)
Ten parzący koszmar dzieciństwa należy sparzyć przez zmiksowaniem, gdyż bez tej obróbki kwas mrówkowy poparzy nam usta. Pokrzywa zawiera mnogość żelaza, a także wapń, fosfor, magnez, kwasy organiczne, witaminy i błonnik.
Róża stulistna, centyfolia (Rosa ×centifolia)
Te drobne kwiatki, a zwłaszcza ich owoce są bogatym źródłem witaminy C (od kilkuset do kilku tysięcy mg w 100 g świeżej masy). Co prawda centyfolia nie ma zbyt dużych owoców, ale za to jej kwiatostany dobrze komponują się z jabłkami, cytrynami, morelami i gruszkami.
Oczywiście w ogrodach i na łąkach można znaleźć zdecydowanie więcej ziół i kwiatów, które możemy zjeść. Zdecydowałam się jednak pokazać te, które mamy najmniejszą szansę pomylić z inną, trującą bądź niejadalną rośliną - jako córka dwojga inżynierów ogrodnictwa wiem, że na przykład bluszczyk kurdybanek, choć pyszny i nadający się do spożycia, wygląda tak podobnie do trującego bluszczu, że laik nie rozpozna tych dwóch roślin.
Na zakończenie - mój dzisiejszy lunch: pokrojone jabłko, morela, kilka gałązek i liści mięty, garść czerwonych porzeczek z własnego ogrodu, pokrojony ogórek... mniam!
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/06/smoothies-i-zioa-ogrodowe-jak-zakasic.html