Wykonanie
Soczewica jest niesamowicie wartościowym nasionem. Zawiera wielkie ilości witaminy A, potasu i fosforu. Pierwsza wzmianka o tej roślinie znajduje się w Biblii, w której Ezaw sprzedaje Jakubowi prawo swojego pierworództwa za miskę tej właśnie
czerwonej soczewicy. Gotuje się ją niebywale szybko, bo w ok. 10 minut jest gotowa, bez potrzeby moczenia jej wcześniej. Zupa, na którą przepis podaję, jest świetnym ratunkiem, kiedy na szybko chcemy zrobić coś wartościowego i sycącego, a nie chce nam się stać przy garach zbyt długo.

Składniki2 i 1/2 szklanki
czerwonej soczewicy340g gęstego
soku pomidorowego z kawałkami tego typu bądź
pomidorów puszkowanychśredniej wielkości kawałek
selera (formatu pół pięści)
papryczka chiligarść świeżych liści
bazylii z krzaczkaszczypta
ziół prowansalskichjogurt bałkański (opcjonalnie)Wykonanie1)
Soczewicę zalej
wodą na 3 cm powyżej jej poziomu i wstaw na mały ogień.
Sok pomidorowy lub
pomidory wlej do osobnego garnka i zasyp
ziołami.2)
Selera i 1/3
papryczki chili posiekaj na bardzo drobno i dosyp do
soczewicy, która po 5 minutach gotowania powinna być lekko przezroczysta i półmiękka.3)
Pomidory zmiksuj z
bazylią i
ziołami (niezbyt dokładnie, pozwól żeby listki zostały pocięte na drobne strzępki).4) Po 10 minutach gotowania
soczewica powinna być już zupełnie miękka i dawać się rozgnieść w palcach. Zdejmij ją z ognia, dolej
pomidory i zmiksuj wszystko razem. Podawaj z kroplą
jogurtu bałkańskiego.