ßßß Cookit - przepis na 15-minutowa Zupa Z Czerwonej Soczewicy

15-minutowa Zupa Z Czerwonej Soczewicy

nazwa

Wykonanie

Soczewica jest niesamowicie wartościowym nasionem. Zawiera wielkie ilości witaminy A, potasu i fosforu. Pierwsza wzmianka o tej roślinie znajduje się w Biblii, w której Ezaw sprzedaje Jakubowi prawo swojego pierworództwa za miskę tej właśnie czerwonej soczewicy. Gotuje się ją niebywale szybko, bo w ok. 10 minut jest gotowa, bez potrzeby moczenia jej wcześniej. Zupa, na którą przepis podaję, jest świetnym ratunkiem, kiedy na szybko chcemy zrobić coś wartościowego i sycącego, a nie chce nam się stać przy garach zbyt długo.
Składniki
2 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
340g gęstego soku pomidorowego z kawałkami tego typu bądź pomidorów puszkowanych
średniej wielkości kawałek selera (formatu pół pięści)
papryczka chili
garść świeżych liści bazylii z krzaczka
szczypta ziół prowansalskich
jogurt bałkański (opcjonalnie)
Wykonanie
1)Soczewicę zalej wodą na 3 cm powyżej jej poziomu i wstaw na mały ogień. Sok pomidorowy lub pomidory wlej do osobnego garnka i zasyp ziołami.
2) Selera i 1/3 papryczki chili posiekaj na bardzo drobno i dosyp do soczewicy, która po 5 minutach gotowania powinna być lekko przezroczysta i półmiękka.
3) Pomidory zmiksuj z bazylią i ziołami (niezbyt dokładnie, pozwól żeby listki zostały pocięte na drobne strzępki).
4) Po 10 minutach gotowania soczewica powinna być już zupełnie miękka i dawać się rozgnieść w palcach. Zdejmij ją z ognia, dolej pomidory i zmiksuj wszystko razem. Podawaj z kroplą jogurtu bałkańskiego.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/06/15-minutowa-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html