Wykonanie
PDF
Sałatka grecka jest bardzo prosta, lekka i smaczna. Połączenie jej z grillowanym
kurczakiem nadaje jej bardzo ciekawego charakteru i zadowoli mięsożerców. Taki przepis powinien znaleźć się w każdym domu.Składniki:
pierś z kurczak (ok 250 gr.)mieszanka
sałat z
rukolą100 gr.
fety100 gr.
oliweksos grecki do sałatek
pieczywo pszenneśredni
pomidorprzyprawa do kurczaka (może być
ziołowa)
oliwa z oliwekczosnek granulowanyPrzygotowanie:1.
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w
oliwie i 2 łyżkach
przyprawy do kurczaka. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki.2.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy w miskę.3.
Fetę i
pomidora kroimy w kostkę,
oliwki na połówki lub w plasterki. Dodajemy do
sałaty. Sos do sałatek robimy wg. przepisu na opakowaniu i zalewamy nim
sałatę z dodatkami. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na dwie porcje.4.
Pieczywo kroimy w kostkę, układamy na blasze, polewamy odrobiną
oliwy i posypujemy
czosnkiem. Wkładamy do piekarnika na 200*C na ok. 5 - 10 minut, aż grzanki się zrumienią.5.
Kurczaka smażymy na patelni grillowej ok 5 minut. Powinien zostać jak najbardziej soczysty. Układamy go na chwilę na talerzu z papierem i odsączamy nadmiar tłuszczu.6. Na porcjach sałatki układamy kawałki
kurczaka i posypujemy obficie grzankami. Podajemy na zimno.Smacznego!!!PDF