PDFJako, że mieliśmy kilka dni urlopu postanowiliśmy znów pogrillować na świeżym powietrzu. Jednak znudziły nam się już kiełbaski i karkówka zrobiliśmy coś bardziej oryginalnego. Oto schab po kubańsku.Składniki:500 gr schabu2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla1 łyżka kolendry (ziarna)1 łyżka kminku4 ząbki czosnku1 łyżka sosu chili (może być tao-tao)2 limonki (lub cytryny)4 łyżki oleju200 ml soku pomarańczowegoPrzygotowanie:1. Schab kroimy na plastry ok 1 cm.2. Kolendrę i kminek miażdżymy w moździerzu lub mielimy w młynku.3. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sok pomarańczowy, sok z limonek i startą skórkę (opcjonalnie), sos chili, posiekany czosnek oraz przyprawy.4. Mięso marynujemy co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu.5. Grillujemy schab po ok 5 minut z każdej strony by za bardzo go nie wysuszyć. W międzyczasie delikatnie smarujemy mięso marynatą.Smacznego!!!PDF