Wiosnę uwielbiam przede wszystkim za świeże warzywa i owoce :)Nie mogłam się doczekać kiedy w końcu znajdę czas na przygotowanie ciasta z rabarbarem :)Tym razem nie drożdżowe (chociaż najbardziej lubię pracować właśnie z ciastem drożdżowym :)) a przygotowane na bazie maślanki :) Szybkie, nawet bardzo szybkie w przygotowaniu, puszyste wilgotne i przede wszystkim z pyszną kwaskowatością rabarbaru i jabłka :)(forma keksówka)2 jajka1,5 szklanki mąki3/4 szklanki maślanki3/4 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju3-4 łodygi rabarbaru1 duże jabłkoJajka utrzeć z cukrem pudrem.Stopniowo dolewać maślankę oraz olej ciągle ubijając.Do utartych jajek i maslanki dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Całość wymieszać na jednolitą masę i wyłożyć do keksówki.Rabarbar umyć, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki.Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Rabarbar i abłko wymieszać i zasypać cukrem.Tak przygotowane owoce wyłożyć na ciasto.Piec ok. 40-45 min w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.