Oj długo zajęło mi odnalezienie złotego środka na te pyszne placuszki.Zawsze było coś nie tak, a to się przypaliły, a to nie wyrosły ale metodą prób i błędów udało się :)Pancakes0,5 kg mąki0,5 l mleka1 całe jajko1 żółtko0,5 kostki prawdziwego śmietankowego masła1 opakowanie cukru wanilinowego1 szklanka cukru1 łyżka proszku do pieczeniaMąkę przesiać przez sito. Dodać cukier i proszek do pieczenia.Mleko lekko podgrzać i roztopić w nim masło.Wlać do mąki, dodać jajko i 1 żółtko.Całość wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.Patelnię rozgrzać i delikatnie przetrzeć zwilżonym olejem ręcznikiem papierowym.Kłaść łyżką kleksy z ciasta i smażyć na złoty kolor na małym ogniu, przewracając raz na jakiś czas żeby się nie przypaliły.Można podawać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowymja podałam z roztopioną domowa nutellą :)