Wykonanie
Kolejny miesiąc blogowania za mną :) Mamy już 5 miesięcy a za miesiąc pierwsza "okrąglutka" rocznicaKażdemu z nas po gotowaniu albo pieczeniu ciast zdarza się, że zostaną
białka i wtedy zawsze pojawia się problem jak je wykorzystać. Dlatego dziś pomysł na pyszne ciasto z
białek,
czekolady, wiórek
kokosowych.

3/4- 1 szklanka
białek1 szklanka
oleju3 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru0,5 szklanki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego1 tabliczka
mlecznej lub
gorzkiej czekolady100 g wiórek
kokosowych2-3 łyżeczki
kakao
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier.Do ubitych
białek dodać
mąkę,
olej, letnie
mleko,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać .

Powstałą masę podzielić na 2 części- do jednej dodać
wiórki kokosowe, a do drugiej
kakao i posiekaną drobno
czekoladę. Formę natłuścić i wysypać
bułką tartą.Wylać najpierw białą warstwę, na to ciemną i delikatnie wymieszać np. wykałaczką lub wylewać na zmianę łyżkę raz białej, raz czarnej masy. Ciasto powinno być w łatki.

Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni.