Wykonanie
10 sztuk

Ciasto2 szklanki
mąki5 dag
drożdżypół szklanki letniej
wodyszczypta
cukrułyżeczka
soli,
pieprzu i
bazylii2 łyżki
oliwy z oliwekSuche składniki połączyć razem w misce.
drożdże rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać
oliwę . Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 min. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min

Pozostałe składniki5
parówek (kroimy na połówki, mogą być też w całości)10 plasterków
sera żółtegosos pomidorowyjajko do smarowania

Gdy ciasto podrośnie rozwałkowujemy na dość cienki duży placek następnie kroimy w paski ok. 4 cm szerokości. Każdy pasek smarujemy
sosem pomidorowym,
parówkę owijamy plasterkiem
sera a następnie spiralnie pod kątem owijamy
parówkę paskiem z ciasta.Układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy
żółtkiem.

Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 min.