Wykonanie
ciasto (1 makowiec):250-300 g
mąki10 g
drożdży świeżych1/4 szklanki
cukrułyżeczka
cukru waniliowego200 ml
mleka30 g miękkiego
masłamasa:200 g
maku zmielonego (znalazłam taki w torebce można też kupić
mak niebieski, który wymaga trzykrotnego zmielenia)300 ml
mleka2 łyżki
miodułyżka
cukrupołowa
olejku migdałowegobiałko z 2
jajekżółtko do posmarowaniado miski wlać ciepłe
mleko, dodać łyżkę
cukru i
drożdże, wymieszać pozostawić 5 -10 minut aż "ruszą",dodać 250 g
mąki i pozostałe składniki na ciasto, dokładnie wyrobić, w razie potrzeby dodać pozostałą
mąkę, odstawić do wyrośnięcia,przygotować masę
makową: do garnka wlać
mleko, dodać
miód i
cukier, zagotować,do gotującego
mleka wsypać
mak, wymieszać, zaczekać aż spęcznieje,dodać olejek i ubite
białka, wymieszać,wyrośnięte ciasto rozwałkować tak aby krótsze boki miały długość trochę krótszą niż keksówka, wyłożyć masę
makową, zwinąć krótszymi bokami, wierzch posmarować
żółtkiem,przełożyć do keksówki i piec w tem. 200 stopni 40 minut.