Wykonanie

składniki na ciasto:pół kg
mąki pszennej200 g
masłałyżka
smalcu2
żółtkałyżka
octułyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy
pół szklanki
cukrupół szklanki kwaśnej
śmietanynadzienie:pół kg
truskawek2
białka1. składniki na ciasto energicznie zagnieść, podzielić na dwie równe części, jedną włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą do zamrażalnika,

2. ciasto z lodówki wyłożyć na blachę wyłożonym papierem do pieczenia, podpiec 12 minut w tem. 180 stopni,3. podpieczone ciasto posypać
bułką tartą, wyłożyć pokrojone
truskawki (oczywiście umyte i bez szypułek),4.
białko ubić z łyżką
cukru, wyłożyć na
truskawki,5. na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, piec 50 min w tem. 180 stopni.