Wykonanie
Jedna z ulubionych wersji udek w mojej rodzinie. Marynata jest pyszna !Lubię pieścić tym obiadkiem podniebienia moich najbliższych :)Przepis* 1,5 kg podudzi z
kurczaka*
przyprawa gyros*
przyprawa do kurczaka*
przyprawa staropolska*
papryka słodka* 2x ząbek
czosnku*
oliwa* rękaw do pieczenia* 2x
pomidor*
serek kanapkowy (może być
mozzarella, ja użyłam tego, który miałam pod ręką)Podudzia dokładnie opłukujemy pod strumieniem letniej
wody układamy je w misce. Wsypujemy do nich całą
przyprawę gyros, i do smaku dodajemy
przyprawę do kurczaka i staropolską (uwaga, jest dość ostra). Przeciskamy przez praskę
czosnek i dodajemy do podudzi. Wszystko zalewamy niewielką ilością
oliwy (tak by można było rozprowadzić
przyprawy po
mięsie) i przykrywamy folią spożywczą. Odkładamy na minimum 1 h (najlepiej na całą noc).Każde z udek oprószamy niewielką ilością
papryki słodkiej (jedynie dla uzyskania koloru) i układamy kolejno w rękawie położonym na blasze (podudzia nie mogą leżeć na sobie, staramy się, by leżały obok siebie). Pieczemy je ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z pokrojonym
pomidorem i
serem. Dobrze smakuje również w kompozycji z
ryżem bądź
kaszą kuskus.Wszystkie wymienione przeze mnie
przyprawy są z firmy Galeo.