ßßß
Tort zrobiłam z okazji pierwszej komunii siostry mojego chłopaka. Tort jest bardzo prosty, efektowny i przede wszystkim - smaczny ! Niestety nie posiadałam tak długiego noża by ładnie wygładzić wierzch tortu, jednak każdy może to zrobić według własnego uznania. ;)Za jakość zdjęcia przepraszam - postaram się, by w przyszłości były lepsze ;)PRZEPIS:Biszkopt I:* 6 jajek* 25 dkg mąki* 1 1/4 szklanki cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiszkopt II:* 6 jajek* 23 dkg mąki* 1 1/4 szklanki cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżki kakaoKrem budyniowy:* 3 budynie śmietankowe* 3 kostki masła* 1,5 l mleka* 5 łyżek cukruKrem jajeczny:* 3 jajka* 1 szklanka cukru* 2 kostki masłaDodatkowo:* 2x powidła śliwkowe* sok z cytryny* dekoracje wg uznaniaBiszkopty pieczemy według swoich sprawdzonych przepisów (ja ubijam jajka na sztywno z cukrem, dodaję żółtka wymieszane z proszkiem i delikatnie mieszam oraz dodaję przesianą mąkę i nadal delikatnie mieszam).Studzimy.Gotujemy budynie w podanej ilości mleka (litr gotujemy, w pół litra rozpuszczamy budyń). Gotujemy od razu z cukrem. Studzimy i ucieramy z masłem (masło powinno mieć temp. pokojową).Jaja ubijamy na parze razem z cukrem. Studzimy i ucieramy z masłem.Wykonanie:Oba biszkopty kroimy w poprzek i na pół tak abyśmy uzyskali z jednego biszkoptu 4 części. Układamy warstwy: 2 ciemne placki w odległości 7cm od siebie, nasączamy, kładziemy powidła śliwkowe i 1/4 kremu budyniowego. Na to układamy 2 jasne biszkopty w odległości 5cm od siebie, nasączamy, kładziemy powidła i 1/4 kremu budyniowego.Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Ostatnie 2 warstwy powinny się ze sobą stykać. Delikatnie dociskami środek ciasta by lekko się zapadał i utworzył kształt księgi. Wierch i boki smarujemy kremem jajecznym. Dekorujemy wg uznania.Moje dekoracje to:* hostia cukrowa* perełki srebrne* draże w mlecznej i białej czekoladzie* kwiatki cukrowe* pisak różowyTort nadaje się na różne okazje, w zależności jak go udekorujemy. Zainteresowanym życzę smacznego. :)