Wykonanie

Tort zrobiłam z okazji pierwszej komunii siostry mojego chłopaka. Tort jest bardzo prosty, efektowny i przede wszystkim - smaczny ! Niestety nie posiadałam tak długiego noża by ładnie wygładzić wierzch
tortu, jednak każdy może to zrobić według własnego uznania. ;)Za jakość zdjęcia przepraszam - postaram się, by w przyszłości były lepsze ;)PRZEPIS:
Biszkopt I:* 6
jajek* 25 dkg
mąki* 1 1/4 szklanki
cukru* 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiszkopt II:* 6
jajek* 23 dkg
mąki* 1 1/4 szklanki
cukru* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 2 łyżki
kakaoKrem budyniowy:* 3 budynie
śmietankowe* 3 kostki
masła* 1,5 l
mleka* 5 łyżek
cukruKrem jajeczny:* 3
jajka* 1 szklanka
cukru* 2 kostki
masłaDodatkowo:* 2x
powidła śliwkowe*
sok z cytryny* dekoracje wg uznania
Biszkopty pieczemy według swoich sprawdzonych przepisów (ja ubijam
jajka na sztywno z
cukrem, dodaję
żółtka wymieszane z proszkiem i delikatnie mieszam oraz dodaję przesianą
mąkę i nadal delikatnie mieszam).Studzimy.Gotujemy budynie w podanej ilości
mleka (litr gotujemy, w pół litra rozpuszczamy
budyń). Gotujemy od razu z
cukrem. Studzimy i ucieramy z
masłem (
masło powinno
mieć temp. pokojową).
Jaja ubijamy na parze razem z
cukrem. Studzimy i ucieramy z
masłem.Wykonanie:Oba
biszkopty kroimy w poprzek i na pół tak abyśmy uzyskali z jednego
biszkoptu 4 części. Układamy warstwy: 2 ciemne placki w odległości 7cm od siebie, nasączamy, kładziemy
powidła śliwkowe i 1/4 kremu budyniowego. Na to układamy 2 jasne
biszkopty w odległości 5cm od siebie, nasączamy, kładziemy powidła i 1/4 kremu budyniowego.Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Ostatnie 2 warstwy powinny się ze sobą stykać. Delikatnie dociskami środek ciasta by lekko się zapadał i utworzył kształt księgi. Wierch i boki smarujemy kremem jajecznym. Dekorujemy wg uznania.Moje dekoracje to:* hostia cukrowa* perełki srebrne* draże w
mlecznej i białej
czekoladzie* kwiatki
cukrowe* pisak różowyTort nadaje się na różne okazje, w zależności jak go udekorujemy. Zainteresowanym życzę smacznego. :)