ßßß
Czas przygotowania : 45 minutCzas pieczenia : 45 minutCałkowity czas : 1 godzina , 30 minutPrzygotowanie:W dużym rondlu podgrzewamy mleko na średnio dużym ogniu. Podgrzewamy aż do wrzenia . Dodajemy kaszę i mieszamy trzepaczką . Zmniejszamy temperaturę tak by mleko było ciepłe ale nie wrzało.Za pomocą trzepaczki , ubijamy żółtka z cukrem . Ogrzane mleko dodajemy do ubitych jajek, a następnie całość przelewamy do garnkaGotujemy na średnim ogniu , aż krem zacznie gęstnieć, ciągle mieszając .Kiedy krem zgęstnieje , zdejmujemy z ognia i mieszamy z ekstraktem z wanilii i masła .Rozpakowujemy ciasto PhylloRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni .Używając pędzla do ciasta ,okrągłą lub prostokątną formę smarujemy masłem. Ciasto phyllo rozdzielamy na pół. Jedna połowa ciasta idzie na spód, a druga połowa idzie na górę. Każda pojedyncza warstwa ciasta powinna być wysmarowana masłem.Na wyłożoną dolną połowę ciasta wylewamy krem i przykrywamy resztą ciasta. Ostatnią warstwę ciasta lekko spryskujemy wodą i nacinamy lekko w równe kwadraty (nacięcia nie powinny sięgać do samego kremu)Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około 30 - 40 min aż ciasto się zarumieni.Syrop:Gotujemy wodę z cukrem i skórką z cytryny przez około 10 min. Wyjmujemy skórkę i dodajemy sok z cytryny.Gotowym schłodzonym syropem oblewamy schłodzone ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce.