ßßß Cookit - przepis na Galaktoboureko

Galaktoboureko

nazwa

Wykonanie

Do ciasta :
6 filiżanek mleka
1-1/4 szklanki kaszki mannej
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki masła
0,5 kg Arkuszy ciasta filo (1 opakowanie)
200 gram roztopionego masła
Do syropu :
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
2 -calowy kawałek skórki z cytryny
2 -calowy kawałek skórki pomarańczowej
Sok z 1/2 cytryny
Czas przygotowania : 45 minut
Czas pieczenia : 45 minut
Całkowity czas : 1 godzina , 30 minut
Przygotowanie:
W dużym rondlu podgrzewamy mleko na średnio dużym ogniu. Podgrzewamy aż do wrzenia . Dodajemy kaszę i mieszamy trzepaczką . Zmniejszamy temperaturę tak by mleko było ciepłe ale nie wrzało.
Za pomocą trzepaczki , ubijamy żółtka z cukrem . Ogrzane mleko dodajemy do ubitych jajek, a następnie całość przelewamy do garnka
Gotujemy na średnim ogniu , aż krem zacznie gęstnieć, ciągle mieszając .Kiedy krem zgęstnieje , zdejmujemy z ognia i mieszamy z ekstraktem z wanilii i masła .
Rozpakowujemy ciasto Phyllo
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni .
Używając pędzla do ciasta ,okrągłą lub prostokątną formę smarujemy masłem. Ciasto phyllo rozdzielamy na pół. Jedna połowa ciasta idzie na spód, a druga połowa idzie na górę. Każda pojedyncza warstwa ciasta powinna być wysmarowana masłem.
Na wyłożoną dolną połowę ciasta wylewamy krem i przykrywamy resztą ciasta. Ostatnią warstwę ciasta lekko spryskujemy wodą i nacinamy lekko w równe kwadraty (nacięcia nie powinny sięgać do samego kremu)
Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około 30 - 40 min aż ciasto się zarumieni.
Syrop:
Gotujemy wodę z cukrem i skórką z cytryny przez około 10 min. Wyjmujemy skórkę i dodajemy sok z cytryny.
Gotowym schłodzonym syropem oblewamy schłodzone ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://greckastrefa.blogspot.com/2014/01/galaktoboureko.html