Wykonanie
Do ciasta :6 filiżanek
mleka1-1/4 szklanki
kaszki mannej6
żółtek1/2 szklanki
cukru1 łyżka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
masła0,5 kg Arkuszy
ciasta filo (1 opakowanie)200 gram roztopionego
masłaDo
syropu :1 szklanka
cukru1 szklanka
wody2 -calowy kawałek
skórki z cytryny2 -calowy kawałek
skórki pomarańczowejSok z 1/2
cytryny
Czas przygotowania : 45 minutCzas pieczenia : 45 minutCałkowity czas : 1 godzina , 30 minutPrzygotowanie:W dużym rondlu podgrzewamy
mleko na średnio dużym ogniu. Podgrzewamy aż do wrzenia . Dodajemy
kaszę i mieszamy trzepaczką . Zmniejszamy temperaturę tak by
mleko było ciepłe ale nie wrzało.Za pomocą trzepaczki , ubijamy
żółtka z
cukrem . Ogrzane
mleko dodajemy do ubitych
jajek, a następnie całość przelewamy do garnkaGotujemy na średnim ogniu , aż krem zacznie gęstnieć, ciągle mieszając .Kiedy krem zgęstnieje , zdejmujemy z ognia i mieszamy z ekstraktem z
wanilii i
masła .Rozpakowujemy ciasto PhylloRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni .Używając pędzla do ciasta ,okrągłą lub prostokątną formę smarujemy
masłem. Ciasto phyllo rozdzielamy na pół. Jedna połowa ciasta idzie na spód, a druga połowa idzie na górę. Każda pojedyncza warstwa ciasta powinna być wysmarowana
masłem.Na wyłożoną dolną połowę ciasta wylewamy krem i przykrywamy resztą ciasta. Ostatnią warstwę ciasta lekko spryskujemy
wodą i nacinamy lekko w równe kwadraty (nacięcia nie powinny sięgać do samego kremu)Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około 30 - 40 min aż ciasto się zarumieni.
Syrop:Gotujemy
wodę z
cukrem i
skórką z cytryny przez około 10 min. Wyjmujemy skórkę i dodajemy
sok z cytryny.Gotowym schłodzonym
syropem oblewamy schłodzone ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce.