Wykonanie
Gulasz ten jest kolejnym moim przepisem na tani obiad z wykorzystaniem drobiowych
podrobów, a jego wykonanie nie przekracza percepcji przeciętnego studenta.Składniki:-450 g
serc drobiowych-dwie duże
cebule-jedna
marchewka-szklanka
bulionu-łyżka
mąki-
sól,
pieprz,
maggi do smaku-dwie łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na
oleju a
potem przekładamy do garnka.
Serca dokładnie myjemy a
potem usuwamy wszystkie występujące w nich białe części (najlepiej poświęcić troszkę
mięska i po prostu zdecydowanym cięciem odciąć całą górną część) . Jeśli chcemy możemy każde serduszko dodatkowo przeciąć na pół. Smażymy je na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Dokładamy
serca do garnka z
cebulą i zajmujemy się
marchewką (możemy dać więcej niż jedną bo
marchewki są tanie a będziemy
mieć więcej jedzenia) którą kroimy w plasterki i również chwilkę smażymy na tej samej patelni a następnie dorzucamy do reszty składników. Na patelni znajduje się teraz wiele smaków więc wlewamy na patelnię odrobinę
wody i rozpuszczamy wszystko co pozostało na patelni i dolewamy to do potrawy. Wreszcie możemy postawić garnek na ogniu, zalewamy zawartość
bulionem i dusimy aż do zmięknięcia
serc (20-30 minut). Pod koniec duszenia łyżkę
mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości
wody i dolewamy do gulaszu celem jego zagęszczenia. Gotujemy jeszcze minutę mieszając. Doprawiamy jeśli jest potrzeba. Gotowy gulasz najlepiej smakuje z
kaszą jęczmienną.
Koszt: 5zł (dwie porcje)