Wykonanie
Są to jedne z moich ulubionych muffinek. Ciasto wychodzi bardzo miękkie, wilgotne i pyszne.
Owoce wprawdzie opadają trochę na spód pod wpływem ciężkości, ale zakalce nie wychodzą :)
Owoce można dodać do ciasta na 2 sposoby: albo wymieszać je delikatnie razem z
ciastem, albo dodać do ciasta ("wepchnąć") już wtedy, gdy surowe ciasto będzie w papilotkach. Oba sposoby wypróbowane i oba równie dobre.

Przepis na 24 małe muffinki.2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru (u mnie brąz)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 roztrzepane
jajka1/2 szklanki
oleju300 g
jogurtu naturalnegook. 2 małe
jabłka i 3
kiwiOwoce obrać i pokroić w kostkę.W jednym naczyniu łyżką wymieszać składniki suche, w drugim mokre, a następnie połączyć je razem. Włożyć do masy
owoce i delikatnie wymieszać.

Nałożyć ciasto do papilotek, umieszczonych w foremce do muffinek. Jeśli macie formę silikonową, nie trzeba używać papilotek, ale trzeba pamiętać o nasmarowaniu formy
oliwą przed wlaniem do niej ciasta.

Piec ok. 20 minut w 180'c. Sprawdzić patyczkiem (wykałaczką), czy ciasto jest już dobre (dobre ciasto nie przywiera do patyczka). Muffinki powyciągać z formy, gdy trochę przestygną. Studzić na kratce. Można posypać je po wierzchu
cukrem pudrem.