Wykonanie
Długa przerwa. Ale znowu nadaję.:DDzisiaj placek subtelny, kwaskowato-słodki. Bardzo łatwy, ale o jakże fajnym smaku. A
jogurtowe ciasto jest naprawdę porządną podbudową, praktycznie mogłoby być osobnym plackiem. Jednak
kiwi daje temu to coś ..Przepis znalazłam na blogu Con Sapore .. Z prezentuje go z małymi zmianami.Na zielono.Czas na wiosnę !


Składniki (na 8 porcji):1 szklanka
mąki pszennej4 łyżki
cukru3 łyżki
oleju5 łyżek
jogurtu naturalnego2
jaja1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia7 sztuki
kiwiKiwi obierz i przekrój na połówki.
Jaja ubij na puszystą masę, dodaj
cukier,
jogurt,
olej oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Na dnie tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułóż połówki
kiwi a następnie zalej masą. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Wystudzone ciasto zdecydowanym ruchem odwróć, tak by na wierzchu były widoczne
owoce.

Wartość Kaloryczna 200 kcal (1 porcja)
Białko 4,8 gWęglowodany 30 , 5 gTłuszcz 6 g