ßßß
Przepis na prostokątną blachę 22x34 cm.Na placek:40 dag mąki pszennej15 dag cukru15 dag masła3 jajkaskórka otarta z cytrynyNa masę śmietanową:ok. 8 kwaskowych jabłek (trzeba sobie wyliczyć, ile się zmieści na blaszce połówek jabłka)sok z cytryny2 szklanki 18% śmietany3 jajka1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego10 dag cukruDo posypania:płatki migdałowesparzone i osączone rodzynkiPrzesiać do miski mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać posiekane masło, cukier, skórkę z cytryny (ja drobniutko pokroiłam) i 3 jajka, zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć, rozwałkować - na mniej-więcej taką wielkość, jak blaszka. Wyłożyć ciasto na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na spodzie.Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, ponacinać od góry (w formie "wachlarza") i skropić sokiem z cytryny. Rozłożyć je na cieście.Śmietanę wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkami. Zalać ułożone na cieście jabłka. Całość posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami.Moja kuchenka jest stara, elektryczna, mocno grzeje. Placek piekłam bez termoobiegu w 180'C: przez 40 minut z opcją pieczenia tylko od dołu, kolejne 20 minut z opcją góra-dół. Ciasto przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.