Wykonanie
Smak
chałwy, to dla mnie smak, który uwielbiałam będąc dzieckiem - niedostępny, długo oczekiwany. W życiu dorosłym - mam szybkie skojarzenie z wakacjami w Grecji, za którymi tęsknię cały rok, a czasem kilka lat. Grecka
chałwa to najlepsza, jaką
jadłam - słodka, tłusta, której smak zostaje długo na podniebieniu.Składniki do ciasta kruchego:250 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1-1,5 łyżki
śmietanyMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy foremki
ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 200 stopni, w nagrzanym piekarniku.Masa chałwowa:100 gram
chałwy rozdrabniam mikseremW drugim naczyniu ubijam 200 ml
śmietany kremówki, dodaję 2 łyżki
serka mascarpone, jeden
śmietan-fix, oraz rozdrobnioną
chałwę.Masą z
chałwy wypełniam ostudzone babeczki i ozdabiam wg własnego uznania. Schładzam 2 godziny.Życzę wszystkim : smacznego :) Nie zapomnijcie o mocnej
kawie do babeczki!

