ßßß Cookit - przepis na Babeczki z chałwą - Cupcakes with halva

Babeczki z chałwą - Cupcakes with halva

nazwa

Wykonanie

Smak chałwy, to dla mnie smak, który uwielbiałam będąc dzieckiem - niedostępny, długo oczekiwany. W życiu dorosłym - mam szybkie skojarzenie z wakacjami w Grecji, za którymi tęsknię cały rok, a czasem kilka lat. Grecka chałwa to najlepsza, jaką jadłam - słodka, tłusta, której smak zostaje długo na podniebieniu.
Składniki do ciasta kruchego:
250 g mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka,
szczypta soli,
1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy foremki ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 200 stopni, w nagrzanym piekarniku.
Masa chałwowa:
100 gram chałwy rozdrabniam mikserem
W drugim naczyniu ubijam 200 ml śmietany kremówki, dodaję 2 łyżki serka mascarpone, jeden śmietan-fix, oraz rozdrobnioną chałwę.
Masą z chałwy wypełniam ostudzone babeczki i ozdabiam wg własnego uznania. Schładzam 2 godziny.
Życzę wszystkim : smacznego :) Nie zapomnijcie o mocnej kawie do babeczki!
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/10/babeczki-z-chawa-cupcakes-with-halva.html