Święta, święta i po świętach... Za dwa dni Sylwester może zrobicie śledzika w bazylii i tymianku?SKŁADNIKI500 g śledzi2 cebule (biała i czerwona)130 ml wody3 łyżki octu winnego3 łyżeczki cukrukilka ziaren ziela angielskiego3-4 listki laurowe1-2 łyżki tymianku1-2 łyżki bazyliiJAK TO ZROBIĆŚledzie moczymy ok. 3 godzin lub całą noc.Wodę doprowadzamy do wrzątku, dodajemy ocet, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Studzimy.Śledzie odsączamy, kroimy w większe kawałki.W większym naczyniu układamy warstwami: śledzie, cebulę z zalewy i posypujemy przyprawami (zwykle w litrowym słoiku wychodzi po 5 warstw). Na koniec wszystko zalewamy zalewą i zasypujemy bazylią i tymiankiem. Ostawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 2 dni.Smacznego!