ßßß
SKŁADNIKIkaczkajabłkażurawina (u mnie mrożona)sólpieprzmajeranekJAK TO ZROBIĆKaczkę dokładnie myjemy, odcinamy szyję (można dorzucić do mięsa na rosół) i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem na zewnątrz i w środku.Jabłka kroimy w kostkę, a żurawinę rozmrażamy.Kaczkę faszerujemy jabłkami i żurawiną. Zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy do rękawa i odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na całą noc.Kaczkę pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180*C. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw i zlewamy wytopiony płyn z kaczki. Kaczkę podpiekamy jeszcze ok. 15-20 minut, żeby miała chrupiącą skórkę.Płyn zagęszczamy mąką rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. W trakcie dorzucamy kilka rozgniecionych żurawin.Upieczoną kaczkę podajemy polaną sosem żurawinowym z buraczkami i farszem jabłkowo - żurawinowym.Smacznego :)