Wykonanie
"Nad rzeczką opodal krzaczka,Lecz zamiast trzymać się rzeczkiRobiła piesze wycieczki..."Kto pamięta z dzieciństwa ten wierszyk
Jana Brzechwy? U mnie jest na topie, bo moje dzieci bardzo lubią oglądać Akademię Pana Kleksa. A pieczona
kaczka dziwaczka należy do ich ulubionych dań obiadowych.Kaczuszka z owcami wyszła bardzo smaczna. Polecam i smacznego! :)
SKŁADNIKI
kaczkajabłkażurawina (u mnie mrożona)
sólpieprzmajeranekJAK TO ZROBIĆ
Kaczkę dokładnie myjemy, odcinamy szyję (można dorzucić do
mięsa na rosół) i osuszamy. Nacieramy
solą,
pieprzem i
majerankiem na zewnątrz i w środku.
Jabłka kroimy w kostkę, a
żurawinę rozmrażamy.
Kaczkę faszerujemy
jabłkami i
żurawiną. Zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy do rękawa i odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na całą noc.
Kaczkę pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180*C. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw i zlewamy wytopiony płyn z
kaczki.
Kaczkę podpiekamy jeszcze ok. 15-20 minut, żeby miała chrupiącą skórkę.Płyn zagęszczamy
mąką rozpuszczoną w odrobinie zimnej
wody. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. W trakcie dorzucamy kilka rozgniecionych
żurawin.Upieczoną
kaczkę podajemy polaną
sosem żurawinowym z
buraczkami i farszem
jabłkowo -
żurawinowym.Smacznego :)