ßßß
SKŁADNIKI500 g mąki pszennej1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej100 g masła0,5 szklanki cukiercukier waniliowy50 g drożdży1 szklanka mleka1 jajkocynamon, cukierJAK TO ZROBIĆZaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, w środku robimy dołek, wlewamy do niego rozrobione drożdże. Delikatnie zagarniamy mąkę do rozczynu aż powstanie gęsta śmietana.Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże podrosną, a później opadną. W tym czasie podgrzewamy mleko z masłem i cukrem UWAGA! Bardzo mały gaz, nie możemy przegrzać!Gdy drożdże opadną wlewamy rozpuszczone masło i cukier do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki, aż będzie jednolite i lśniące. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 30-45 minut.Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na cztery/pięć części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła.Cukier mieszamy z cynamonem - ilości "na oko" :) Placki smarujemy mlekiem, posypujemy miksturą cynamonowo-cukrową, kroimy na ósemki, zawijamy. Układamy a blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.Nagrzewamy piekarnik do 170*C.Jajko rozbełtujemy, smarujemy pędzelkiem po rogalikach, posypujemy miksturą cynamonowo-cukrową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170*C na 15-20 minut. Pieczemy na złoty kolor.Smacznego!


Biorę udział w akcji: