Wykonanie
Potrawa zapieczona w piekarniku zazwyczaj wszystkim smakuje, a to w dużej mierze za sprawą chrupiącej złotej skórki, która powstaje na wierzchu. No i ten zapach.... rozchodzi się po całym domu.
Indyk w kremowym sosie z
pieczarkami i
brokułami bardzo fajnie się komponuje. Nie wspominając już, że obiad lub kolacja powstaje w ekspresowym tempie. Do obiadu zrobiłam jeszcze pieczone ziemniaczki. Smacznego!

SKŁADNIKI500 g
piersi indyka300 g
pieczarekpo łyżce
oleju i
masła200 ml
bulionu warzywnego250 ml
śmietanki kremówki2 łyżki
mąkibrokuł100 g
sera goudapieprzsólJAK TO ZROBIĆMyjemy
indyka, osuszamy i kroimy w paski.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, obsmażamy na głębokiej suchej patelni,
potem dodajemy po łyżce
masła i
oleju, smażymy 3 - 4 minuty. Podlewamy
bulionem i zagotowujemy. Następnie wkładamy
mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
Śmietankę łączymy z
mąką i wlewamy na patelnię. Zagotowujemy, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Brokuła blanszujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty
cukru. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem z patelni, posypujemy startym
żółtym serem.Zapiekamy na górnym poziomie piekarnika w temperaturze 220*C przez 10-15 minut.
