Wykonanie
Czy ktoś nie lubi ptysi? Ja za nimi przepadam, tak jak i moje dzieci. Z
budyniem czy bez znikają bardzo szybko z talerza. Dzisiaj przepis na ptysie wg mojej mamy. Ptysie bardzo ładnie się wypiekają i nie opadają na drugi dzień. Przepis wg mnie idealny. Smacznego!

SKŁADNIKI na ptysie250 g = 1 kostka
smalcu250 ml = 1 szklanka
wody280 g
mąki9
jajekSKŁADNIKI na masę budyniową1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki2
cukry waniliowe0,5 szklanki
cukru białego1,5 szklanki
mleka250 g
masłaJAK TO ZROBIĆPtysie
Smalec z
wodą rozpuszczamy, dodajemy
mąkę. Gotujemy ok. 10 minut cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia, miksujemy, wbijamy po jednym
jajku.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 - 230 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy. PCiasto ptysiowe wkładamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy lub po prostu nakładamy ciasto na łyżkę, a drugą ściągamy na blaszkę. Ptysie pieczemy ok. 10 - 12 minut.Aby ptysie nie opadły:Wszystkie ptysie układamy na blaszce i na całą noc wkładamy do ostudzonego piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami. Proponuję włożyć łyżkę drewnianą lub coś innego, aby przez przypadek się nie zamknęły.

Masa budyniowaGotujemy 1 szklankę
mleka z
cukrem. W pozostałym
mleku łączymy dwie
mąki, mieszamy aby nie powstały grudki. Na wrzące
mleko wlewamy
mleko z
mąką, energicznie mieszamy i chwilę gotujemy. Studzimy - musi być dość chłodne, aby po połączeniu z
masłem nie zrobiło się rzadkie. Podstawa - bardzo dobrze schładzamy!
Masło ucieramy na puch. Wystudzony
budyń dodajemy po łyżce do utartego
masła. Masa budyniowa gotowa :)
