ßßß
500 g białego sera tłustego (twarogu)500 g mąki pszennej50 g cukru2 łyżeczki cukru trzcinowego4 żółtka1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka octu250 ml kwaśnej śmietanytłuszcz do smażenia (olej rzepakowy / smalec w proporcji 1:1)cukier puder do posypaniaSer należy zmielić. Mąkę zagnieść z serem, cukrem, żółtkami, sodą, octem i śmietaną.Rozwałkować na grubość 1-1 , 5 cm.Z ciasta wykrawać szklanką kółka, a następnie kieliszkiem dziurki na środku. Z wykrojonych środków można na nowo zagnieść ciasto na oponki lub smażyć uformowane kulki.Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoty kolor (przewracając na drugą stronę).Usmażone oponki suszyć na papierowych ręcznikach, by uciekły z nadmiaru tłuszczu.Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego! ;-)