Wykonanie
Karnawał w pełni, do tłustego czwartku jeszcze 20-kilka dni, ale w tym okresie warto sobie pozwolić na "małe co nieco". Oponki są proste i szybkie w przygotowaniu, a najsmaczniejsze są lekko ciepłe i świeżutkie.przepis ze strony domowe-wypieki

500 g
białego sera tłustego (
twarogu)500 g
mąki pszennej50 g
cukru2 łyżeczki
cukru trzcinowego4
żółtka1 kopiasta łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
octu250 ml kwaśnej
śmietanytłuszcz do smażenia (
olej rzepakowy /
smalec w proporcji 1:1)
cukier puder do posypania
Ser należy zmielić.
Mąkę zagnieść z
serem,
cukrem,
żółtkami,
sodą,
octem i
śmietaną.Rozwałkować na grubość 1-1 , 5 cm.Z ciasta wykrawać szklanką kółka, a następnie kieliszkiem dziurki na środku. Z wykrojonych środków można na nowo zagnieść ciasto na oponki lub smażyć uformowane kulki.Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoty kolor (przewracając na drugą stronę).Usmażone oponki suszyć na papierowych ręcznikach, by uciekły z nadmiaru tłuszczu.Gdy wystygną posypać
cukrem pudrem.


Smacznego! ;-)