Wykonanie
Co upiec jeśli mamy niewiele czasu a przypadkiem w lodówce znajdujemy zagniecione kruche ciasto? Ja postanowiłam zaszaleć i zrobić tartę. Wyglądała dość niespotykanie, ponieważ była w kolorze fioletu, jednak goście szybko się na nią rzucili.Jeśli chcecie wprowadzić trochę koloru do waszych potraw to proponujęFIOLETOWĄ TARTĘ(zainspirowana różanym mazurkiem z Kwestii Smaku)kruche ciasto (przepis na dwie porcje)500 g
mąki (niecałe 3 szklanki)300 g
masła (musi być zawsze więcej niż połowa
mąki)100 g
cukru pudru (ponad połowa szklanki)3
żółtkaszczypta
solinadzienie250 g
serka mascarpone200 g (lub mniej)
dżemu z
owoców leśnych albo innegododatkiok 100 g prażonych
migdałówciasto: Przesianą
mąkę posiekać (lub rozgnieść palcami) z
masłem. Gdy się w miarę połączą dodać
cukier puder,
żółtka i szczyptę
soli. Zagnieść. Wstawić do lodówki na min. 20 min. (najlepiej 30-60 min). Następnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Warto zostawić rogi ciasta, żeby nasze nadzienie nie próbowało uciec
bokiem :)Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posypać
fasolą (
grochem lub
solą), żeby nie urosło. Piec ok 15 min. Wyjąć i usunąć folię wraz z obciążeniem. I wstawić na ok 10 min aby się zarumieniło. Ostudzić.nadzienie:
Serek mascarpone wymieszać na gładką masę razem z
dżemem. Wylać na wystudzone ciasto. Posypać uprażonymi wcześniej
migdałami.Przechować w chłodnym miejscu.Smacznego! ;)