Jeśli spędzacie dzisiejszy wieczór w domu, to danie będzie idealnie komponować się z dzisiejszym świętem. Nie jest też trudne do przygotowania, więc możecie podesłać przepis swoim mężczyznom aby wykazali się w kuchni (jeśli oczywiście nie robią tego na co dzień).Makaron z wędzonym łososiem w białym winieok 200 g makaronu (ja użyłam tagliatelle, ale wybór zależy od was)150 g wędzonego łososiacebulagarść świeżej bazylii4 orzechy włoskie1 ząbek czosnkuok 100 ml słodkiej śmietanki 30%ok 100 ml półwytrawnego białego winasól, pieprzopcjonalnie można dodać też trochę startego Parmezanu lub Gran PadanoMakaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i posiekane orzechy. Później dodać też czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać wino i zredukować je o połowę. Dodać pokrojonego (w kawałki) łososia. Dodać śmietankę i poczekać aż sos zgęstnieje. Dodać sól i pieprz oraz posiekaną bazylię.Smacznego! ;-)