Wykonanie
Wspominając niedawne wakacje na greckich wyspach zatęskniłam za grecką
sałatką, którą uwielbiam jeść z
czosnkową bagietką. Niestety zabrakło w domu
oliwek, ale w lodówce wciąż leżała przywieziona z Grecji
feta. Oprócz niej miałam m. in. hiszpańskie
pomidorki koktajlowe, pyszną kreteńską
oliwę, a na balkonie świeże
zioła... Tak powstała moja śródziemnomorska
sałatka... Podana na świeżym powietrzu smakowała wyśmienicie:)Składniki na dwie porcje:200g
pomidorków koktajlowych1 podłużny
ogórek1
zielona papryka1/2
cebuli150g
fetykilka łyżek
oliwy extra virginząbek
czosnkuulubione świeże
zioła np.
oreganobagietkaNa dwóch talerzach układać kolejno warstwami: plasterki
ogórka, paski
papryki, pokrojoną
cebulę,
pomidorki (można przekroić na pół), kawałki
fety. Polać
oliwą. Udekorować
ziołami.
Bagietkę pokroić i podpiec, aby była chrupiąca.Do miseczki wlać jeszcze nieco
oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i
zioła - do skrapiana
bagietki.