Wykonanie

Pierniczki choinkowe już się pieką...A ja Wam polecam bardzo zdrowy i pożywny koktajl. Pomaga w walce z krążącymi wokół zarazkami. Samo zdrowie!
Kasza jaglana - skarbnica witamin i składników mineralnych, bogata w antyoksydanty, posiada właściwości odkwaszające organizm.Sok z
malin - źródło witaminy C, E, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Polecany w walce z przeziębieniem.Inulina - naturalny prebiotyk, wspomaga układ odpornościowy i rozwój korzystnej
flory jelitowej.Melasa z
chleba świętojańskiego - doskonałe źródło minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód, oraz witamin B1, B2, B3, E. Zawiera kwas galusowy, który działa przeciwbólowo, antyalergicznie i antybakteryjnie. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciwwirusowo i antyseptycznie.
Olej lniany zimnotłoczony - jedno z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszowego omega 3, który wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu, hormonów, każdej komórki organizmu... Cennym składnikiem tego
oleju są także lignany (
siemię lniane zawiera go 700
razy więcej niż inne produkty roślinne). Obecny w
oleju kwas linolenowy omega 6 zmniejsza zapasy tłuszczu w organizmie i sprzyja odbudowie
tkanki mięśniowej i reguluje poziom cholesterolu.Dość teorii - działamy!:)Składniki na 2 porcje:3/4 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1/2 szklanki ulubionego
mleka roślinnego lub
wody1/2 szklanki soku z
malin (użyłam soku Oleofarmu - czysty sok, bez dodatku
cukru)dojrzały
bananłyżeczka inuliny2 łyżki melasy z
chleba świętojańskiego2 łyżki
oleju lnianego tłoczonego na zimnoWszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera i zmiksować. Rozlać do szklanek i delektować się:) O tej
porze roku polecam koktajl lekko ciepły, natomiast latem możemy podawać schłodzony.