Wykonanie
Rzadko jem
mięso, ale ostatnio zasmakowałam w ... żeberkach. Danie nie najlżejsze, ale przepyszne!Składniki (dla 4 osób):ok. kilogram
żeberek2
cebulekilka ząbków
czosnku4-5 łyżek dobrego
koncentratu pomidorowego ( u mnie słodkawy przecier w włoskich
pomidorów eko)3-4 łyżki
miodumajeranek (dałam dość dużo, ok. 1,5 łyżki)
bazylia (u mnie płaska łyżeczka)
sólpieprzŻeberka opłukać, pokroić, posypać
solą i
pieprzem, odstawić na ok. pół godziny. Obsmażyć lekko na rozgrzanej patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu zeszklić pokrojoną
cebulę i
czosnek, dodać
miód, przecier,
zioła, dolać trochę
wody, poddusić chwilę i przełożyć do
żeberek. Całość zapiekać pod przykryciem przez ok. godzinę w 200 stopniach.