ßßß Cookit - przepis na ŻEBERKA nie tylko w miodzie....

ŻEBERKA nie tylko w miodzie....

nazwa

Wykonanie

Rzadko jem mięso, ale ostatnio zasmakowałam w ... żeberkach. Danie nie najlżejsze, ale przepyszne!
Składniki (dla 4 osób):
ok. kilogram żeberek
2 cebule
kilka ząbków czosnku
4-5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego ( u mnie słodkawy przecier w włoskich pomidorów eko)
3-4 łyżki miodu
majeranek (dałam dość dużo, ok. 1,5 łyżki)
bazylia (u mnie płaska łyżeczka)
sól
pieprz
Żeberka opłukać, pokroić, posypać solą i pieprzem, odstawić na ok. pół godziny. Obsmażyć lekko na rozgrzanej patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek, dodać miód, przecier, zioła, dolać trochę wody, poddusić chwilę i przełożyć do żeberek. Całość zapiekać pod przykryciem przez ok. godzinę w 200 stopniach.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/11/zeberka-nie-tylko-w-miodzie.html