Wykonanie

Przepyszne danie
rodem z Toskanii.
Dynia, dojrzałe
pomidory,
bazylia...Skorzystałam z przepisu Aleksandry z bloga Moja Toskania .Składniki:800g dyni2 duże
cebule4 ząbki
czosnku3 duże
marchewki600 ml
przecieru pomidorowego (5 dojrzałych
pomidorów sparzyłam, obrałam ze skórki i zmiksowałam)odrobina peperoncinogarść liści
bazyliiolej/oliwa
sólDynię obrać i pokroić na kawałki przypominające frytki.Rozgrzać kilka łyżek
oliwy, wrzucić drobno pokrojony
czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać pokrojoną
cebulę,
marchewkę, peperoncino i połowę
bazylii (ja dodałam też łyżeczkę suszonej). Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, posolić i całość dusić do zgęstnienia przecieru.W tym czasie rozgrzać
olej i usmażyć "
dyniowe frytki". Gotowe wykładać na papierowy ręcznik.Na talerz wyłożyć warzywny "sos", ułożyć na nim kawałki dyni, udekorować świeżą
bazylią.Podałam z
kaszą gryczaną. Pyszne!