Wykonanie
Kiedyś uważano, że zawiera więcej żelaza niż gwoździe, kazano jeść go dzieciom w przedszkolach, podawany był jako papka, breja i bez smaku.Teraz wiadomo,że żelazo nie jest jego jedynym składnikiem. Zawiera dużo wapnia, witaminy C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Naukowcy udowodnili, że opóźnia procesy starzenia oraz utraty pamięci, czyli pośrednio hamuje postępowanie choroby Alzheimera, oraz Parkinsona.
Szpinak.Dziś wstałam po 5.00, bo do pracy było wiele, a w weekend jakoś czasu nie znalazłam.
Radio nastawiłam cicho, psa wzięłam pod koc i siadłam z moimi notatkami.W lodówce dużo dobroci, czaiły się i
owoce i
płatki w szafce szeleściły, kilka
orzechów wyglądało zza
kakao, ale sięgnęłam po pokarm bogów. Dziś on i ja damy radę chandrze.Na pożywne śniadanie przyszła
pora dopiero po 9.00, ale akumulatory podładowane po 5.00 pozwoliły mi z otwartymi szeroko oczyma patrzeć na świat i mimo mgły, warto popatrzeć.
Potrzebujecie:
Mleko sojowe filiżanka
szpinak- duuuuża garść świeżych liści
banan średni
ogórek świeży kilka plasterków- u mnie jakieś 4szt +jeden do dekoracji
awokado plaster dojrzałegoJak w powyższym tekście, witamin
szpinak ma wiele, a A oraz K potrzebują tłuszczu by się przyswoić, więc lepiej im to ułatwiajmy- dałam
awokado i wszystko co dobre, trafiło gdzie trzeba :)Składniki wrzucamy do blendera i chwilkę przytrzymujemy przycisk na wysokich obrotach. Wlewamy do naczynka i pijemy koniecznie zimne. Smacznego