ßßß Cookit - przepis na Koktajl szpinakowy- ZIELONY

Koktajl szpinakowy- ZIELONY

nazwa

Wykonanie

Kiedyś uważano, że zawiera więcej żelaza niż gwoździe, kazano jeść go dzieciom w przedszkolach, podawany był jako papka, breja i bez smaku.
Teraz wiadomo,że żelazo nie jest jego jedynym składnikiem. Zawiera dużo wapnia, witaminy C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Naukowcy udowodnili, że opóźnia procesy starzenia oraz utraty pamięci, czyli pośrednio hamuje postępowanie choroby Alzheimera, oraz Parkinsona.
Szpinak.
Dziś wstałam po 5.00, bo do pracy było wiele, a w weekend jakoś czasu nie znalazłam. Radio nastawiłam cicho, psa wzięłam pod koc i siadłam z moimi notatkami.
W lodówce dużo dobroci, czaiły się i owoce i płatki w szafce szeleściły, kilka orzechów wyglądało zza kakao, ale sięgnęłam po pokarm bogów. Dziś on i ja damy radę chandrze.
Na pożywne śniadanie przyszła pora dopiero po 9.00, ale akumulatory podładowane po 5.00 pozwoliły mi z otwartymi szeroko oczyma patrzeć na świat i mimo mgły, warto popatrzeć.
Potrzebujecie:
Mleko sojowe filiżanka
szpinak- duuuuża garść świeżych liści
banan średni
ogórek świeży kilka plasterków- u mnie jakieś 4szt +jeden do dekoracji
awokado plaster dojrzałego
Jak w powyższym tekście, witamin szpinak ma wiele, a A oraz K potrzebują tłuszczu by się przyswoić, więc lepiej im to ułatwiajmy- dałam awokado i wszystko co dobre, trafiło gdzie trzeba :)
Składniki wrzucamy do blendera i chwilkę przytrzymujemy przycisk na wysokich obrotach. Wlewamy do naczynka i pijemy koniecznie zimne. Smacznego
Źródło:http://justtryeat.blogspot.com/2012/11/koktajl-szpinakowy.html