Wykonanie
Co na kolację?W dietetyce panują różne poglądy i są też różne akademie szkolące specjalistów. Wszyscy jednak zgadzamy się co do jednego. Najlepszym posiłkiem na kolację przy diecie redukcyjnej, jest porcja
białka uwzględniająca % zawartości tłuszczu. Oczywiście osoba nie może być uczulona na dany składnik, nie powinna spożywać dużej ilości
nabiału jeżeli ma chore nerki, ale w większości przypadków
białko, a szczególnie
nabiał są tu najlepszym rozwiązaniem. Jeżeli chodzi o tłuszcz, to
oleje roślinne, lub nasiona czy
orzechy są genialnym sposobem aby dodać do menu kochanych naszych obrońców kwasów omega:)
Ciężko jest wymyślić tysięczny pomysł na kolację
białkową dla klientów "redukcyjnych", ale oni lubią zmiany, a i my również nie chcemy popaść w rutynę.Myślę, że nasz catering dał radę i oto powstały pycha kule z
twarożku i
migdałów.Potrzebujesz:
twarożek(czy chudy czy tłusty zależy od kcal dziennego spożycia)
jogurt naturalny by otrzymać odpowiednią konsystencję do lepienia kul
migdałysyropu klonowego lub
miodu łyżeczka( w tym wypadku
syrop)garść
otrębów lub
płatków owsianychTwarożek mieszamy z
jogurtem i
syropem i formujemy kule. Obtaczamy je w kruszonych migdałach i płatkach. Świetnie smakują i mają bardzo mało kalorii bo jedna kula (40g) to ok 80kcal.Możecie zrobić kilka mniejszych, jedną większą- ważne, aby porcje były dobrane do Waszego dziennego zapotrzebowania na spożycie energii i będzie super kolacja, wcale nie smakująca dietetycznie :)A Wy jakie macie pomysły na tak zwane "
białkowe kolacje"? Napiszcie, podzielcie się, a my może zastosujemy przepis w naszym cateringu lub nasi klienci podchwycą od Was pomysł i przygotują odchudzającą kolację dla siebie i rodzinki?