Wykonanie

Składniki na masę:puszka masy makowej200g
suszonych moreli150g
orzechów włoskich100g
migdałów w płatkach4 duże łyżki
miodu gryczanego2 kieliszki
amaretto
Składniki na ciasto:gotowe
ciasto francuskie XL (bo to ciasto ekspresowe)
żółtko z 1
jajkaSposób przygotowania:do dużej miski przelewamy masę
makowądodajemy zmielone w blenderze
morele,
orzechy włoski i
migdały (taka świąteczna mieszkanka) i dokładnie mieszamy ręcznie (można sobie ułatwić wsypując mieszkankę stopniowo)dodajemy
amaretto i dokładnie mieszamy (masa nabierze wilgotności)dodajemy 4 łyżki
miodu płynnego (jeżeli masz skrystalizowany rozpuść go na łyżce nad palnikiem)wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw aby masa przeszła aromatem
bakaliowymciasto francuskie XL (długość 56 cm) dzielimy na dwie równe częścikażdą z części odmierz następująco: środek jednej części winien
mieć ok. 9 cm (w tą część nakładasz farsz), natomiast boki o wymiarach ok. 7 cm z każdej strony nacinasz pod kątem (jak na zdjęciu)nacięte boki zawijasz do środka naprzemiennie (jak na zdjęciu) - w ten sposób nabierze kształt warkoczagotowe warkocze posmaruj dokładnie
żółtkiempiecz w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut (piec ustaw "góra-dół")SMACZNEGO






