ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3/4 szklanki wody
kostka margaryny do pieczenia
1,5 szklanki cukru
5 łyżek słodkiego kakao
1 łyżka gorzkiego kakao
50 dag mleka w proszku
50 dag herbatników typu bebe
30 dag orzechów laskowych
skórka z dwóch pomarańczy
Sposób przygotowania:
do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier, kakao i stawiamy na małym ogniu
całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nie doprowadzamy do zagotowania) w międzyczasie 3/4 herbatników kruszymy w blenderze
do dużej miski przelewamy czekoladową ciepłą masę
do masy dodajemy stopniowo po 4 łyżki mleka w proszku, cały czas miksując (uważać aby nie powstały grudki z mleka)
następnie dodajemy zmielone herbatniki, skórkę z pomarańczy oraz orzechy laskowe
całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy (dokładnie wymieszać)
formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia
do formy przelewamy połowę masy, umieszczamy w niej część pozostałych herbatników i ugniatamy wilgotną dłonią
następnie przelewamy pozostałą masę i powtarzamy czynność - pamiętaj aby dokładnie ugnieść masę czekoladową celem szczelnego wypełnienia formy
po ostygnięciu wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki
blok wyciągamy i kroimy na kawałki (plastry)
SMACZNEGO
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/12/blok-czekoladowy-krzysia.html