Wykonanie
W dniu dzisiejszym podaje Wam przepis na pizze z
cebulą i
tuńczykiem.Pizza bez
sera więc może nie tak tucząca hehe (przynajmniej tak się łudzę) i bardzo łatwa w wykonaniu.Wystarczy
mieśc w zapasie 2 godzinki by ciasto sobie powolutku urosło a samo wykonanie to już zaledwie 5-10 minut i kolacja dla znajomych gotowa.Przepis znalazłam na blogu '"kuchnia pod wulkanem"

Składniki na ciasto:350 g
mąki pszennej200 ml ciepłej
wody10 g świeżych
drożdży (1 kostka)5 g
soliSkładniki na wierzch ciasta:4
cebule3 puszki dobrej jakości
tuńczyka w oleju (dobrze odsączonego)
sól,
pieprztymianekketchupSposób przygotowania:
drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodziedodajemy
sól i stopniowo
mąkę, ciągle mieszającciasto zagniatamy ręcznie (chyba, że macie pod ręką dobrego robota z hakiem), tak by było elastyczne i pozostawiamy pod przykryciem na około 2 godziny w międzyczasie dusimy
cebulę by zyskała trochę miękkości i odsączamy na sicie
tuńczykapo 2 godzinach rozciągamy ciasto na wysmarowanej
oliwą blaszce i nakłuwamy widelcem na całej jej powierzchniteraz nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę i zajmujemy się dodatkami do pizzylekko smarujemy ciasto
ketchupem lub
sosem pomidorowym i posypujemy obficie
tymiankiemrozkładamy równomiernie
cebulępieczemy 15 minut w maksymalnie rozgrzanym piekarnikupo tym czasie układamy na wierzch pizzy
tuńczyka i pieczemy jeszcze przez 5 minutwyciągamy, kroimy i zajadamySMACZNEGO