Wykonanie
Penne z moim ulubionym
serkiem gorgonzola- niestety tuczący, ale od czasu do czasu naprawdę człowiek musi bo się udusi. Jak dla mnie smak jest niesamowity, bardzo wyrazisty. Najlepszą opinią jest to, że mój chłopak zjadł 2 miski :)

Składniki:1 opakowanie
sera gorgonzola ok. 200 g
serek topiony ok 50 g1/3 słoiczka
suszonych pomidorówbiałe wino ok 150 ml1 ząbek
czosnku2 łyżki
śmietanypieprzmakaronNa patelni podsmażyć
czosnek, następnie wylać
białe wino i rozpuścić w nim gorgonzolę a następnie
serek topiony.
Białe wino powoduje, że
ser się nie przypala, gdyby go nie wystarczyło do rozpuszczenia całego
sera można jeszcze go dolewać albo dolać
wody, tak aby składniki się rozpuściły. Następnie dodać 2 łyżki
śmietany i dodać pokrojone
suszone pomidory. Na koniec doprawić
pieprzem. Zdecydowanie odradzam dodawanie
soli, gdyż danie jest dosyć słone ze względu na gorgonzolę.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z podanym czasem na opakowaniu. Ten
makaron trzeba jeść od razu, bo po jakimś czasie sos
serowy zastyga i nie jest już taki płynny. Po ponownym podgrzaniu nie wychodzi taki smacznySmacznego !