Wykonanie
Wysokie, mięciutkie i pachnące.Tak w kilku słowach
mogę opisać
ciasto drożdżowe.Dobre przez kilka dni.Z
kawą lub ciepłym
mlekiem.Nie tak tuczące jak inne ciasta.Warte grzechu i krótkiej pracy by stworzyć coś tak dobrego:)

Skład:Ciasto:- 150 ml letniej
wody- 310 ml letniego
mleka- 2
jaja- 100 dag
mąki- 10 dag
cukru- 10 dag masła/margaryny- płaska łyżeczka
soli- 1 kostka
drożdży- łyżka
octuNadzienie:- kilogram
śliwek-
cukierKruszonka:- 20 dag
mąki- 15 dag
cukru- 20 dag masła/margaryny-
olejek waniliowy
Owoce myjemy i pozbywamy się pestek.Posypać
cukrem , przesypać na cedzak,aby sok puszczony przez
owoce miał szansę ściec.Składniki na kruszonkę miesimy ręką.Do momentu aż zaczną się łączyć i powstaną grudki.Gotowe odstawiamy na bok.
Mąkę z
solą wymieszać w misce.Zrobić rowek, pokruszyć do niego
drożdże,wsypać
cukier i zalać połową
mleka.Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Następnie dodać resztę
mleka,
wodę,
ocet,
cukier,
jajka oraz roztopiony i wystudzony wcześniej tłuszcz.Wyrobić.Kiedy ciasto zacznie odklejać się od miski i ręki to znak ,ze jest gotowe.Wyłożyć je na dużą blachę, palcami rozprowadzić po dnie.Ułożyć na całej jego powierzchni
owoce.Posypać kruszonką.Włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika.Piec ok 40-50 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.Gotowe i wystudzone posypać
cukrem pudrem.Czas przygotowania to ok 35 minutUWAGA: im dłużej będziecie miesić
ciasto drożdżowe i im więcej
serca w to włożycie,tym lepsze wyjdzie:)