Wykonanie
Takie posiłki lubię najbardziej - wykorzystać to, co zostało nam z poprzednich dni, czy z przygotowania innych potraw:)Tym razem ugotowaliśmy na prawdę ZA DUŻO
makaronu do spaghetti. Postanowiliśmy więc wmontować go w szybką zapiekankę - okazała się przepyszna:)Użyliśmy:
makaron spaghetti pokrojony , by łatwiej się go jadło - w ilości trudnej do określenia - starczyło na wyłożenie
spodu naczynia żaroodpornego2 ząbki
czosnku250g
szpinaku liście baby1 puszka
pomidorów1 kulka
mozzarelli1
filet z kurczaka drobno pokrojony
sól,
pieprz,
bazylia1. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy
makaron.2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy
mięso. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
szpinak i wszystko razem smażymy 5 minut.3. Do naczynia blendera wlewamy
pomidory w zalewie, wkładamy
czosnek i 3/4 łyżeczki
bazylii. Miksujemy.4. Na
makaronie układamy połowę
sera. Na to kładziemy
mięso ze
szpinakiem i kładziemy pozostałą
mozzarellę. Polewamy
sosem pomidorowym - odchylając lekko boki, by sos dostał się również na spód.Pieczemy w temperaturze 200 stopni 20 minut.