Wykonanie

Być może dlatego, że pochodzę z nad morza, tak bardzo lubię
rybę:) Niestety nie jadam jej często, bo smakuje mi jedynie świeżo przyrządzona, a nie odgrzewana w pracy. W naszej kuchni najczęściej gościł do niedawna
łosoś. Teraz przyszedł czas na
dorsza. Jest on źródłem wielu cennych witamin i ma wspaniały smak.Nie mając wiele czasu na przygotowanie obiadu, wybraliśmy
dorsza. Wiem, że z
rybą można nieźle zaszaleć i podać ją na milion sposobów. Jedna dziś przygotowałam ją chyba najprościej jak się da - wyszło pysznie.Co potrzebujemy?500 g
fileta z dorszawarzywa, które lubimy lub paczkę wrzyw na patelnię2 łyżki
mozzarelli3 ząbki
czosnkusól,
pieprzzioła prowansalskie,
tymianekmąka1. Filety należy obmyć i delikatnie natrzeć
solą,
pieprzem i
tymiankiem z dwóch stron. Następnie obtaczamy je w
mące.2. Na patelnię wrzucamy warzywa i dusimy je z
czosnkiem i
ziołami prowansalskimi.3. Na drugiej patelni rozgrzewamy
olej i zaczynamy smażyć
rybę aż się zarumieni (zależy od grubości fileta, od 5-10 minut na stronie)4. Na warzywa sypiemy
mozzarellę i przykrywamy na minutę pokrywką (wyłączając już gaz).5.
Rybę odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbawić ją nadmiaru tłuszczu.Smacznego!