ßßß
Być może dlatego, że pochodzę z nad morza, tak bardzo lubię rybę:) Niestety nie jadam jej często, bo smakuje mi jedynie świeżo przyrządzona, a nie odgrzewana w pracy. W naszej kuchni najczęściej gościł do niedawna łosoś. Teraz przyszedł czas na dorsza. Jest on źródłem wielu cennych witamin i ma wspaniały smak.Nie mając wiele czasu na przygotowanie obiadu, wybraliśmy dorsza. Wiem, że z rybą można nieźle zaszaleć i podać ją na milion sposobów. Jedna dziś przygotowałam ją chyba najprościej jak się da - wyszło pysznie.Co potrzebujemy?500 g fileta z dorszawarzywa, które lubimy lub paczkę wrzyw na patelnię2 łyżki mozzarelli3 ząbki czosnkusól, pieprzzioła prowansalskie, tymianekmąka1. Filety należy obmyć i delikatnie natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem z dwóch stron. Następnie obtaczamy je w mące.2. Na patelnię wrzucamy warzywa i dusimy je z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.3. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć rybę aż się zarumieni (zależy od grubości fileta, od 5-10 minut na stronie)4. Na warzywa sypiemy mozzarellę i przykrywamy na minutę pokrywką (wyłączając już gaz).5. Rybę odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbawić ją nadmiaru tłuszczu.Smacznego!