Wykonanie
Zbliżają się święta a głównym świątecznym daniem w wielu domach jest żurek. Dziś podam przepis na prawdziwy żurek na zakwasie. Przepis pochodzi z 1914 roku, i moim zdaniem jest świetny.Nie dodałam zdjęcia ponieważ na razie mam tylko zakwas, który nie jest fotogeniczny :))). Jeśli chcecie podać żurek na niedzielne śniadanie zróbcie zakwas dziś wieczorem.SkładnikiZakwas:
Mąka żytnia 10 łyżek,Ciepła
wodaŻurek
Śmietana,Dobrej jakości
kiełbasa,
Ziemniaki.
Mąkę żytnią, razową zalać ciepłą
wodą. Do smaku można dorzucić kilka skórek
chleba i pozostawić w cieple. Po kilku dniach, kiedy zakwas nabierze
winnego smaku wymieszać dobrze łyżką. przecedzić przez sito do garnka. Następnie posolić i doprawić
śmietaną. Jeśli zakwas wyjdzie za kwaśny, można dodać
wody i do
śmietany dodać
mąki. Można dodać do niego wadzonej
kiełbasy. Podawać żurek z
ziemniakami i przysmażoną
słoninką.