ßßß
Skrzyp to bardzo ciekawa roślina, która nie zmieniła się za wiele od czasów prehistorycznych. Poza tym, że teraz jest mniejsza, bo w końcu świat idzie w stronę down Zbieramy tylko żółte pędy. Potem pędy zielenieją i zamieniają się w takie miniaturowe choinki, wtedy już się ich nie je. Służą za to jako surowiec zielarski. 100 ankietowanych kobiet słyszało o skrzypie, bo służy do wzmacniania włosów i paznokci. Żadna z nich nie słyszała o kulinarnym zastosowaniu.Problem ze skrzypem jest taki, że na surowo może zaszkodzić, np. konie bywają po nim agresywne, dlatego trzeba go trochę gotować. Jakieś 10-15 minut wystarczy.Drugim istotnym składnikiem jest czosnaczek. Nie jest tak intensywny jak czosnek niedźwiedzi, ale nie jest też pod ochroną :) Zasadniczo jest to chwast, w niektórych miejscach nawet bardzo inwazyjny. W niektórych krajach używany jako pełnowartościowy składnik dań.Składniki:- pędy skrzypu- czosnaczek- mąka
Wykonanie:Czosnaczek szatkujemy i gotujemy w małej ilości wody. W połowie szklanki zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Dolewamy miksturę do sosu i cały czas mieszamy, gotując aż zgęstnieje.Skrzyp gotujemy w osolonej wodzie przez 10 do 15 min. Wyjmujemy na talerz i polewamy sosem.Ja podałem z ziemniakami pieczonymi, ale pozostawiam dowolność :)