Wykonanie

Składniki:* 100g
ryżu Arborio* 500ml
mleka 3,2%* 2 laski
cynamonu* 2 łyżki
cukru brązowego* skórka z połowy
cytryny* 20
malinSposób przygotowania:W parowarze do pojemnika przeznaczonego na
ryż wlewamy
mleko, dodajemy
cynamon,
cukier i startą skórkę z połowy
cytryny.
Ryż przelewamy
wodą (aby wypłukać
skrobię) i dodajemy go do
mleka. Całość gotujemy około 2h (aż całe
mleko się wygotuje) co jakiś czas mieszając. Musimy uzyskać kremową konsystencję. Gdy masa będzie idealna wyjmujemy
cynamon, a masę przelewamy do miseczek.
Maliny wkładamy do wysokiego pojemnika i miksujemy na mus, który przekładamy na wierzch
ryżu i….Smacznego! :)PS. Zamiast parowara można użyć garnek, ale w parowarze
ryż się nie przypala :-)

