ßßß
składnikipołowa główki brokuła razem z łodygąbiała część poraząbek czosnkułyżka masłasólpieprzodrobina cukruser kozirzeżuchaśmietanka słodka - 2-3 łyżki
przygotowanieWarzywa dokładnie płuczemy, łodygę brokuła obieramy, wszytko kroimy w kostkę, siekamy czosnek, pora kroimy w plastry.W garnku podgrzewamy połowę łyżki masła, wrzucamy czosnek i por, lekko solimy i rumienimy.Wrzucamy brokuła, słodzimy lekko i rumienimy brokuła, zalewamy około 1 L wody - taka ilość aby przykryć warzywa i gotujemy do miękkości.teraz wszytko blendujemy, dodajemy śmietankę, resztę masła, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z pokruszonym serem kozim, rzeżuchą i odrobiną szczypiorku.Bona Apetita!