Wykonanie
Uwielbiam zupy krem, ale to już na pewno o mnie wiecie...Zatem następna pyszna zupa powstała z porywu chwili i tego co w lodówce ;)Co nam potrzebne?
Brokuły, trochę
pora,
czosnek,
śmietanka,
rzeżucha i
ser kozi ;)

składnikipołowa główki
brokuła razem z łodygąbiała część
poraząbek
czosnkułyżka
masłasólpieprzodrobina
cukruser kozirzeżuchaśmietanka słodka - 2-3 łyżki

przygotowanieWarzywa dokładnie płuczemy, łodygę
brokuła obieramy, wszytko kroimy w kostkę, siekamy
czosnek,
pora kroimy w plastry.W garnku podgrzewamy połowę łyżki
masła, wrzucamy
czosnek i
por, lekko solimy i rumienimy.Wrzucamy
brokuła, słodzimy lekko i rumienimy
brokuła, zalewamy około 1 L
wody - taka ilość aby przykryć warzywa i gotujemy do miękkości.teraz wszytko blendujemy, dodajemy
śmietankę, resztę
masła, doprawiamy do smaku
pieprzem i
solą. Podajemy z pokruszonym
serem kozim,
rzeżuchą i odrobiną
szczypiorku.
Bona Apetita!