Wykonanie
Kokokulki wyglądem i tylko wyglądem przypominają Rafaello.Jednak nie przeszkadza im to być słodką i smaczną przekąską. Dodatkowym atutem jest prostota ich wykonania.Składniki:1 szklanka
białego ryżupaczka
migdałówgarść
płatków owsianych2 kieliszki
rumu (może być
aromat rumowy)
cukier (wg uznania)
wiórki kokosowe do obtoczenia masyPrzygotowanie:Szklankę
ryżu zalewamy trzema szklankami zimnej
wody i gotujemy, aż cała
woda wyparuje (nie solimy).
Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością gorącej
wody tak, żeby rozmiękły i zrobiły się kleiste.
Migdały mielimy w młynku do
kawy.
Potem wszystkie składniki blendujemy razem, dodajemy
rumu i
cukru wg uznania. Ja dałam tylko 3 łyżki
cukru, bo nie lubię mocno słodkich rzeczy.Z masy formujemy małe kulki i obtaczamy je w kokosie.Zalecam odstawić na trochę do lodówki, mają wtedy fajniejszą konsystencję.Smacznego: