Chyba nigdy nie jadłam ,,tradycyjnej" kaszanki. Jej idea mnie obrzydzała. Ale roślinna kaszanka? Czemu nie! Myślę, że bez problemu zadowoli nawet tych przyzwyczajonych do tradycyjnej kuchni.Nasza kaszanka jest inspirowana dwoma świetnymi przepisami:kaszanka od wegan nerd i kaszanką z kryzysowej książki kucharskiej (fenomenalnie opakowana).Składniki:1/2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej2 średniej wielkości cebule1/2 szklanki zielonej soczewicymajeranekpieprz biały (bardzo ważny składnik!)maggiolej do podsmażenia cebuliPrzygotowanie:Kaszę jęczmienną wrzucamy na gotującą się wodę (proporcja 1:2, czyli pół szklanki kaszy gotujemy w szklance wody). Soczewicę gotujemy do miękkości (najlepiej lekko rozgotować). Cebulkę siekamy i smażymy na oleju.Usmażoną cebulkę posypujemy majerankiem, dorzucamy zieloną soczewicę i rozgniatamy na patelni. Do tego dorzucamy kaszę. Mieszając dokładnie, dosypujemy sporo białego pieprzu (ma charakterystyczny smak i zapach więc warto go poszukać) i doprawiamy maggi.