Wykonanie
Bardzo mnie śmieszą (i smucą) hot-dogi sprzedawane na stacjach benzynowych. Jakaś kwota z kosmosu za smętną
bułkę ze śmierdzącą
parówką.Na te hot-dogi też trzeba wydać więcej niż złotówkę, ale już na wstępie chyba widać, że warto:
Potrzebujemy:Sojonez
Parówkę sojową lub inną
parówkę roślinną (są też pszeniczne)
PaprykęZe 3 liście
kapusty pekińskiejJakieś 3
ogórki kiszone (świeże też dadzą radę)Długą
bułkę vel sztangielkę
KeczupMusztardęWarzywka kroimy w kostkę, siekamy pekińską, mieszamy to wszystko z sojonezem. Oczywistym jest, że do sałatki można wmiksować inne warzywka lub więcej warzywek, co kto lubi. Tylko bez przesady, bo będziemy to
potem wciskać w bułę.
Parówkę podgrzewamy.
Bułkę rozcinamy wzdłuż, a właściwie nie do końca. Robimy jej, że tak się wyrażę, szparę i podgrzewamy w piekarniku. U nas 180-200 stopni i 4-5 minut.W ciepłą bułę wciskamy ciepłą parówę. Wciskamy się też z
sałatką. Dopieszczamy bułę
musztardą i
keczupem.Hot- dog jest gotowy do konsumpcji.Nieskromnie twierdzę:Mistrzostwo świata!